vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Handige tips voor fijne akoestiek

Eigenlijk merk je de akoestiek in een ruimte niet echt, totdat het vervelend is. Gegalm, holle klanken of geluid dat veel harder klinkt is niet prettig en je kunt er last van krijgen. Met raamdecoratie in huis kun je de akoestiek snel verbeteren waardoor een woning of kamer direct veel comfortabeler wordt. Wij geven je een paar handige tips voor een fijne akoestiek.

Hinderlijke galm zorgt voor hoofdpijn en concentratieverlies

Als geluid niet geabsorbeerd wordt, weerkaatst het tegen de muren, vloeren en het plafond. Dat veroorzaakt de hinderlijke galm. Geluid zoals muziek, van een t.v.-programma of pratende mensen klinkt in zo’n ruimte veel harder en scheller. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen en is het lastiger om je te concentreren. Een slechte akoestiek komt dan ook vooral voor in ruimtes met harde muren en harde vloeren zonder geluiddempende materialen en accessoires.

Raamdecoratie werkt snel geluiddempend

Het belangrijkste voor een fijne akoestiek is dus om te zorgen dat het geluid in de ruimte gedempt wordt. En dat gaat het snelste met raamdecoratie. Neem bijvoorbeeld dikke gordijnen , zoals van velours of overgordijnen. Hang je die voor de ramen, dan nemen die al snel een hele wand in beslag. De stof werkt geluiddempend en doordat het meteen een groot oppervlakte heeft, is het prettige effect op de akoestiek ook duidelijk merkbaar.

Fijne akoestiek met dubbele gordijnen

Heb je overdag de gordijnen open, dan merk je weliswaar nog steeds het geluiddempende effect maar het is wel minder dan als de gordijnen dicht zijn. Om ook dan een aangename akoestiek in huis te hebben, combineer je de gordijnen met bijvoorbeeld in-betweens of transparante gordijnen. Die zijn minder geluidsabsorberend maar in combinatie met de dikkere overgordijnen is het totaaleffect wel heel goed. Je hebt dan overdag én ’s avonds een hele fijne akoestiek dankzij de combinatie van dubbele gordijnen.

Iso Reflex® lamellen: geluiddempend met vilten toplaag

Natuurlijk kun je ook andere raamdecoratie kiezen als je de akoestiek in een ruimte snel wilt verbeteren. Plisségordijnen of Iso Plisse® bijvoorbeeld werken ook geluiddempend dankzij de dubbele laag stof waar ze van gemaakt zijn. Of laat je eens informeren over de Iso Reflex® lamellen. Dat is een isolerend én geluiddempend raamproduct dat gemaakt is van lamellen met daarop een vilten toplaag. Dat vilt is 100% natuurlijk wol waardoor het heel goed het geluid absorbeert.

Dubbele raamdecoratie voor maximaal effect

Ook vouwgordijnen hebben een geluiddempend effect waarbij de stofsoort vanzelfsprekend bepalend is in de mate van geluiddemping. Kies je voor een transparantere gordijnstof, dan is het goed om die te combineren met een verduisterend gordijn. Dat is niet alleen praktisch voor de privacy, het helpt ook om de akoestiek in de ruimte aangenamer te maken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de plisségordijnen en de Duettes. Combineer die en met de dubbele raamdecoratie verbetert de akoestiek maximaal.

Meer sfeer, meer styling en fijnere akoestiek

De kunst van fijne akoestiek is dus vooral de toevoeging van zachte materialen aan de ruimte. Hoe meer, hoe effectiever. Vandaar dat een combinatie van raamdecoratie zo goed werkt voor een beter geluid in de ruimte. En kies je voor een dubbele set raamdecoratie, dan heb je daarmee ook twee belangrijke elementen waarmee je de sfeer en styling in je huis bepaalt. Een fijne sfeer en een aangename akoestiek dus!

Welke geluiddempende combinatie past bij jouw interieur? Toppoint adviseert!

Om de akoestiek in de ruimte nog verder te beïnvloeden, helpt het ook om bijvoorbeeld een paar planten neer te zetten en een vloerkleed neer te leggen. Daarmee versterk je de geluidsabsorptie in de ruimte nog meer. Maar het meeste effect voor een fijne akoestiek bereik je het snelste met dubbele raamdecoratie. Wil je weten welke combinatie van raamdecoratie goed past bij jouw interieur? Bezoek dan een winkel van Toppoint bij jou in de buurt. Onze interieurstylisten staan daar voor je klaar om je meer te vertellen over de akoestische eigenschappen van gordijnen en je persoonlijk interieuradvies te geven.

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: