vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Isolatietip: Houd de radiatoren vrij!

Zo voorkom je energieverspilling

Lekker de gordijnen dicht zodat de warmte binnen blijft? Dat is een goed idee, maar zorg er wel voor dat de warmte ook het huis in kan! Te vaak zien we nog dat radiatoren geblokkeerd worden. En dat is zonde. Daarom onze isolatietip: houd de radiatoren vrij! De warmte kan dan maximaal naar binnen waardoor je energieverspilling voorkomt en ook minder hoeft te stoken.

Luchtbuffer voor de ramen

Wie onze blogs vaker leest, weet dat we een dubbele laag raamdecoratie aanraden. Tussen die twee lagen gordijnstof ontstaat namelijk een buffer van lucht. Deze luchtbuffer voorkomt dat de warmte via de ramen naar buiten ontsnapt. Maar… die laag raamdecoratie moet dan natuurlijk niet de warmtebron blokkeren. Dan stook je voor niets want de warmte kan dan niet naar binnen.

Geen bank voor de verwarming

Is een radiator of een convectorput de warmtebron in huis? Dan is het heel belangrijk om goed op te letten waar je de raambekleding hangt én hoe je de meubels neerzet. We zien vaak dat de bank voor de radiator wordt geplaatst. Vaak wordt dat gedaan omdat zo’n verwarmingselement niet altijd het mooiste onderdeel in het interieur is. Maar die bank voorkomt dan wel dat de warmte de kamer in kan stromen.

Radiatorombouw? Niet handig…

Een radiatorombouw, of radiatorbekleding, kan heel mooi zijn en onttrekt de meestal minder mooie verwarming aan het zicht. Toch is zo’n ombouw niet het beste idee als het om energiebesparing gaat. Veel warmte gaat in zo’n ombouw verloren. Wil je toch een ombouw in huis? Kies er dan een van metaal. Die geleidt de warmte nog enigszins waardoor je niet alle warmte verliest.

Geen kamerhoge gordijnen voor de verwarming

Ook gordijnen en andere raamdecoratie kunnen de warmte die een verwarming uitstraalt, blokkeren. Zeker als het kamerhoge gordijnen zijn, gordijnen die van het plafond tot op de grond hangen. Deze lange, hoge gordijnen zijn wel heel erg mooi, staan royaal en maken de ruimte optisch groter. Maar als ze voor de radiatoren hangen, dan voorkomen ze dat de warmte naar binnen stroomt.

Wel gordijnen tot op de vensterbank

Toch is het slim om raamdecoratie te kiezen. Want behalve dat het voor extra sfeer zorgt en de nodige privacy verschaft, voorkomt het ook warmteverlies. Maar wees wel verstandig. Heb je een verwarming onder de vensterbank? Laat de raamdecoratie dan tot op de vensterbank komen. De verwarming blijft vrij terwijl je het warmteverlies via de ramen voorkomt. Je profiteer dan maximaal van de voordelen van de gordijnen terwijl je niet extra hoeft te stoken om het toch warm te hebben in huis.

Vloerverwarming? Dan wel kamerhoge gordijnen!

Heb je vloerverwarming? Dan is het juist wel slim om de gordijnen tot op de grond te laten hangen. Je hebt dan een extra isolatiebuffer voor de ramen en de warmte komt toch wel in het huis via de gehele vloer.

Persoonlijk stylingsadvies met isolatietips, bij Toppoint

Om energieverspilling te voorkomen, is het slim om eens goed naar je verwarmingsbron te kijken. Is dat een verwarming en is die ‘verstopt’ achter raamdecoratie of meubels? Maak het dan vrij zodat de warmte optimaal de ruimte in kan. Wil je persoonlijk advies hoe je het beste jouw ruimte kunt isoleren met raamdecoratie? Bezoek dan eens een van onze dealers. Onze stylisten staan daar voor je klaar en hebben zowel mooie stylingstips als nuttig isolatieadvies.
 

Gepubliceerd op: 31 januari 2023

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: