vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Meer licht in huis op donkere dagen

Dat realiseert u zelf met deze tips

Is het in huis donker en somber doordat de dagen korter worden? Of heeft u een huis met minder ramen waar het altijd al wat donkerder is? In beide gevallen wilt u toch maximaal licht naar binnen brengen. Want van licht wordt iedereen vrolijk. Daarom hier een paar tips om meer licht in uw huis te brengen op de donkere dagen.

Goed humeur van uw interieur

Licht is heel belangrijk; daglicht maakt serotonine aan en dat beïnvloedt uw humeur. Alle reden dus om te zorgen dat het licht is in huis. Er zijn immers al genoeg zaken die uw humeur kunnen verpesten. Uw interieur zou daar zeker niet een van moeten zijn!

Transparante raamdecoratie

Het belangrijkste is natuurlijk dat het daglicht dat er is, ook maximaal door de ramen naar binnen kan komen. Maar geen gordijnen of andere raamdecoratie is ook wat kaal. Wilt u dus sfeer in huis, ook overdag wat privacy en toch zoveel mogelijk licht? Kies dan voor transparante raamdecoratie.

Doorschijnende gordijnstof voor veel soorten raambekleding

Transparante raamdecoratie is gemaakt van een gordijnstof waar u doorheen kunt kijken. En waar het licht dus doorheen kan komen. Die doorschijnende gordijnstof is geschikt voor heel veel soorten raambekleding. Natuurlijk voor gordijnen zoals de in-betweens. Maar ook vouwgordijnen en plissés of rolgordijnen en Toppoint Duette®Shades zijn er in een transparante uitvoering.

Licht interieur met witte kleuren en glans

Een andere tip voor een lichter huis is een licht interieur. Verf muren, deuren, raamkozijnen, plafonds en houten balken in een heel lichte kleur. Wit of iets dat daarbij in de buurt zit. En let op welke wit-tint u kiest. Wit met een grijzige tint brengt minder licht in huis dan wit met een gelige basis. Ook helpt het als u voor een verfsoort kiest die glanst, dat reflecteert het licht zodat het licht meer in huis verspreid wordt. En zorg voor een lichte vloer of als u liever een donkere vloer wil, een die glanst. Dat weerkaatst het licht. Met zoveel mogelijk lichte tinten in huis creëert u de beste basis voor een licht interieur.

Glazen deur of muur eruit

De ruimte vrij maken voor het licht helpt ook. Dat doet u door ervoor te zorgen dat niets het licht hindert. Zoals een muur of een dichte deur. Misschien kunt u de muur verwijderen, laat u dan wel eerst goed adviseren zodat u geen dragende muur eruit sloopt!! Maar een glazen deur die een dichte deur vervangt, zorgt ook al voor meer licht. En is een stuk minder rigoureus dan een hele verbouwing.

Lichte, kleinere meubels

Ook de meubels hebben invloed op hoe donker het in huis is of juist hoe licht. Grote, donkere meubels maken een kamer al snel bedompt en donker als er weinig licht naar binnen valt. Heeft u dus niet zoveel daglicht in huis? Kies dan voor kleinere, lichte meubels van wit of glas. Of meubels waar u doorheen kunt kijken. De ruimte wordt dan optisch groter en er zijn minder schaduwvlakken in de kamer.

Aangenaam diffuus licht

Verlichting is natuurlijk ook essentieel op de donkere dagen, maar ook best lastig. Wat helpt is eerst goed kijken wat de donkere hoeken in huis zijn. Zorg dat u daar een lamp op richt zodat die donkere plek verdwijnt. En werk met zacht licht; niet elke hoek hoeft fel verlicht te zijn maar een diffuse verspreiding van het licht maakt het sfeervol en geeft ruimte.

Spiegels voor twee keer zoveel licht

Wat ook altijd helpt zijn spiegels. Plaats er een schuin tegenover de plek waar het licht naar binnen valt. De spiegel brengt het dan verder de ruimte in. Met een spiegel twee keer licht zeg maar. Zo makkelijk kan het zijn!

Meer tips en inspiratie? Vraag het onze woonspecialisten!

Bent u benieuwd met welke lichte tinten u uw huis lichter maakt in de donkere dagen? Vraag het onze woonspecialisten! Zij hebben veel soorten transparante raamdecoratie maar ook talloze inspirerende voorbeelden en slimme tips hoe u uw gehele interieur lichter kunt maken. Ga eens langs in een van de winkels en ze adviseren u graag!

Gepubliceerd op: 1 december 2020

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: