vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Nieuw huis? Denk eerder aan de raamdecoratie!

Gaat u verhuizen? Dan bent u druk met de inrichting van uw nieuwe huis! Wat moet er op de vloer? Hoe richten we de keuken in? Welke kleur kiezen we voor de muur? En past de bank wel daar voor het raam? Vaak wordt pas op het laatst aan de raamdecoratie gedacht. En dat is eigenlijk best jammer.

Sfeer, licht, privacy, akoestiek én isolatie

Raamdecoratie is namelijk heel bepalend in elke ruimte. Het geeft sfeer, zorgt voor een bepaalde lichtinval, kan privacy bieden en heeft invloed op de akoestiek. Raamdecoratie kan zelfs isolerend werken zodat de energierekening lager uitvalt. Kortom, reden genoeg om veel eerder na te denken over welke raamdecoratie u wilt in uw nieuwe huis!

Soort vloer en muren bepalend bij keuze raamdecoratie

De keuze voor raamdecoratie is van heel veel zaken afhankelijk. Wilt u bijvoorbeeld een stenen vloer en gestucte muren? Dan zal het best hol klinken in huis. Maar kiest u daarbij voor velours gordijnen dan absorberen die het geluid zodat het aangenamer klinkt. Bovendien geven ze een zacht accent in het overwegend harde interieur.

Passende raamdecoratie voor uw privacy

Ook zult u per ruimte andere eisen stellen aan de privacy. Of iemand overdag in de keuken kan kijken, maakt u vast niet zoveel uit. Maar in de badkamer wilt u wel altijd privacy. En ’s avonds in de huiskamer is het ook niet zo fijn als iedereen naar binnen kijkt. Gelukkig biedt raamdecoratie hierin altijd een passende oplossing. Door verschillende soorten te combineren zoals in-betweens met verduisterende vouwgordijnen. Overdag heeft u dan wel lichtinval maar ’s avonds geen inkijk. Of u kiest voor top-down bottom-up plisségordijnen. Deze zet u overdag midden in het raam vast waarmee u nieuwsgierige blikken buitenhoudt en ’s avonds rolt u het helemaal uit.

Type ruimte

Behalve privacy is ook het type ruimte van belang bij uw keus in raamdecoratie. In de badkamer en keuken heeft u altijd te maken met vocht. Daar heeft u dus iets voor het raam nodig dat daartegen kan. Jaloezieën met een aluminium binnenwerk bijvoorbeeld dat niet kan roesten. Of gordijnen of rolgordijnen van een screenstof die vocht- en schimmelwerend is.

Locatie van het huis en de ruimte

De locatie van het huis of van de ruimte kan ook van invloed zijn op het soort raamdecoratie dat u kiest. Is het een ouder hoekhuis dat best tocht? Dan zijn dikke gordijnen voor de ramen heel prettig. Is het een kamer die pal op het zuiden ligt? Dan adviseren we u een warmtewerende gordijnstof. En wit u graag minder stoken? Kies dan voor de stijlvolle Duette®Shades van Toppoint. Door de honingraatstructuur isoleren ze heel goed en besparen tot wel 25% op de energie!

Raamdecoratie + vloer + muren = basis voor de inrichting

Naast al die praktische eisen, wilt u natuurlijk ook iets voor het raam dat mooi combineert met de rest van het interieur. Of dat de gewenste sfeer in uw huis brengt. Ook dan raden we u aan om de raamdecoratie als uitgangspunt te nemen samen met de vloer en muren. Dat zijn immers de grootste elementen in de kamer en dus heel bepalend. Door die als eerste te kiezen, creëert u als het ware een canvas waar u de meubelstukken en accessoires perfect op laat aansluiten.

Persoonlijk advies en inspiratie voor uw nieuwe interieur?

Ook al is het heel verstandig om veel eerder na te denken welke raamdecoratie u in uw huis wilt, toch is dat niet makkelijk. Het heeft immers ook veel consequenties voor de rest van uw interieur. Laat u daarom adviseren door een specialist. Bij onze woonspecialisten vindt u altijd ervaren interieurstylisten die met u persoonlijk meedenken en u veel tips en inspiratie aan de hand doen. Maak snel een afspraak en ze werken ook met u aan uw nieuwe interieur!

Gepubliceerd op: 17 maart 2020

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: