vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Nieuwe raamdecoratie? Vergeet de functie niet!

Zo zorgt u dat wat mooi voor uw ramen staat, ook praktisch is

Bij het inrichten van uw huis kijkt u bij de raamdecoratie natuurlijk vooral eerst naar wat u mooi vindt. U moet er een tijdje tegenaan kijken, en dan kunt u er maar beter van genieten toch? Maar ook al is het nog zo mooi, als het in de praktijk niet handig blijkt te zijn, dan gaat het u toch tegenstaan. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Zoekt u dus nieuwe raamdecoratie? Vergeet dan de functie niet!

Is het voor de slaapkamer, werkkamer, badkamer of een raam op de zonkant?

Bij raamdecoratie kijkt u natuurlijk naar kleuren en eventueel dessins. Maar afhankelijk van de ruimte heeft u ook nog andere wensen. Wilt u bijvoorbeeld ergens kunnen werken, dan stelt u andere eisen dan als het een slaapkamer is. Of als u raambekleding voor de badkamer zoekt. En is het voor een raam aan de zonzijde van het huis? Ook dan heeft u weer andere eigenschappen waar het aan moet voldoen. Wij zetten daarom de verschillende kenmerken voor u op een rijtje:

Privacy; verduisterende raamdecoratie

In een slaapkamer, badkamer maar ook in de huiskamer wilt u privacy. Semi-transparante raamdecoratie waar u ’s avonds als het licht aan is, nog schimmen of contouren doorheen ziet, is gewoon niet fijn. En zeker in een slaapkamer wilt u ook dat het verduisterend is zodat u beter slaapt, ook als de zon al lang op is. In elke soort raambekleding heeft u een verduisterende variant. Van gordijnen tot plissés en vouwgordijnen. En veel soorten zijn ook nog te voeren zodat ze verduisterend gemaakt kunnen worden. Gaat uw voorkeur uit naar jaloezieën? Let dan op of u ze kunt voorzien van een ladderband. Daarmee worden de gaatjes in de lamellen afgedekt zodat ook daar geen licht meer doorheen komt.

Isolerend; een aangename temperatuur in huis dankzij de raamdecoratie

Wist u dat warmte ook via de ramen uit huis verdwijnt? Dat warmteverlies varieert, afhankelijk van het soort raam dat u heeft maar het kan zelfs bij dubbel glas nog 20% zijn. Kiest u nieuwe raamdecoratie en is het vaak koud in huis, dan kunt u met een slimme keus het meteen een stuk aangenamer binnen maken. Zoals met Duette®Shades. Die hebben een honingraatstructuur waardoor een stilstaande luchtlaag ontstaat. Daarmee kunt u tot wel 25% energie besparen. Ook een combinatie van raamdecoratie werkt isolerend; twee lagen gordijnen bijvoorbeeld of een overgordijn met een plisségordijn zorgt ook al voor een dikkere laag die de warmte in huis houdt.

Geluiddempend; een fijne akoestiek dankzij stoffen raamdecoratie

Veel huizen zijn met harde vloeren en strak gestucte muren. Dat is heel mooi maar zorgt er ook voor dat het geluid nergens naartoe kan. En dus weerkaatst. Hang stoffen raamdecoratie op en u creëert een aangename akoestiek. Hoe dikker de gordijnstof, hoe meer geluiddempend het werkt.

Zonwerend; voor een fijne werkplek of aangenaam licht in huis

Veel zon in huis is heerlijk. Maar als het verblindend is of u uw beeldscherm slecht kunt zien door de zon, is het eigenlijk gewoon irritant. Heeft u dus een kamer waar de zon pal in schijnt? Zorg dan dat u daarmee rekening houdt als u raamdecoratie uitkiest. Verschillende gordijnstoffen zijn voorzien van een zonwerende coating. Ook zijn er gordijnstoffen voor onder meer plisségordijnen en Duette®Shades die voldoen aan de EU-normen voor lichttransmissie. Die geven aan hoeveel licht er door de raamdecoratie mag schijnen bij een werkplek. En heeft u mooie gordijnen of vouwgordijnen uitgekozen voor een raam aan de zonzijde? Laat u dan ook informeren over voeringstoffen. Daarmee voorkomt u dat de kleuren door de zon bleker worden.

Voor vochtige ruimtes

Raamdecoratie in vochtige ruimtes moet sowieso aan bepaalde eisen voldoen; ze mogen niet onder invloed van het vocht gaan schimmelen of roesten. Zoekt u dus iets voor de ramen in de badkamer of keuken? Zorg dan dat ze bestand zijn tegen vocht. Zoals aluminium jaloezieën van Toppoint, die zijn geheel van aluminium gemaakt en zullen dus niet roesten. Maar ook gordijnen van screendoek zijn geschikt voor vochtige ruimtes; deze zijn schimmelwerend, gemakkelijk schoon te maken en supersterk. Ook is screendoek heel kleurecht, handig als u nog iets zoekt dat niet mag verbleken in de zon.

Brandvertragend of elektrisch bedienbaar?

Zoekt u iets dat ook brandvertragend moet zijn? Of moet het allemaal elektrisch bedienbaar zijn? Het kan, in het brede assortiment van Toppoint heeft u niet alleen veel keus in kleuren en dessins, maar ook in stoffen en materialen met tal van handige kenmerken. Zo kunt u dus bij uw keus in raamdecoratie kiezen voor het beste van allebei: mooie raambekleding die ook functioneel is.

Welke raamdecoratie past bij uw interieur en eisen? Vraag het onze woonspecialisten!

Wilt u weten wat het beste past bij uw interieur en bij uw wensen? Laat u dan inspireren en informeren door de adviseurs van een onze woonspecialisten. Neem contact op en de stylisten staan met persoonlijk advies en veel voorbeelden voor u klaar.

Gepubliceerd op: 16 februari 2021

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: