vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Nieuwe raamdecoratie: zo kiest u de kleuren en materialen

Het effect van kleuren en materialen

Gaat u nieuwe raamdecoratie uitkiezen? Sta dan even stil bij het effect dat de kleuren en materialen op de sfeer en uitstraling hebben. Het maakt namelijk nogal wat uit of u een aluminium jaloezie kiest of een warmrood velours gordijn. Om u te helpen met uw keuze, noemen we hier een paar opties.

Hard of zacht voor het raam?

Allereerst het materiaal. Het voorbeeld van aluminium of velours spreekt eigenlijk wel voor zich. Maar daartussen zijn nog talloze andere mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een stoffen gordijn met een metallic look? Houten jaloezieën? Paneelgordijnen met houten latjes erop? Of een gordijn met nappa rondjes? Elk heeft een heel eigen uitstraling en bepaalt daarmee ook de sfeer in de ruimte.

Zacht materiaal in een hard interieur

Kiest u voor een zacht materiaal dan geeft dat het interieur ook een zachtere uitstraling. Dat kan een mooi contrast zijn als de inrichting verder vrij hard is. Met bijvoorbeeld gestucte muren, een stenen vloer of stalen elementen. Raamdecoratie van een zachte stof geeft dan een mooi tegenwicht waardoor de ruimte in balans komt.

Natuurlijk materiaal in een landelijke inrichting

Wilt u een landelijke inrichting benadrukken? Kies dan voor natuurlijke stoffen als raamdecoratie. Zoals linnen. Dat vormt een fijne combinatie met hout, rotan en natuurlijk grote, groene planten. Met linnen heeft u keuze uit meerdere soorten raamdecoratie, gewone gordijnen en vouwgordijnen bijvoorbeeld.

Unieke gordijnstoffen

Sommige gordijnstoffen zijn zo uniek of anders-dan-anders, dat ze een eigen accent in de ruimte brengen. Zoals het Highlands gordijn van ribstof. Of de Emperador gordijnstof die een grove weving heeft en daardoor lekker stoer overkomt. Kiest u voor zo’n stof, die opvalt door het soort materiaal, dan heeft dat een sterke invloed op het interieur. Het maakt het stoerder of wat meer retro maar kan ook extra zachtheid aanbrengen afhankelijk van de rest van de inrichting.

Neutrale kleuren, veilige keuze

Ook de kleur van raamdecoratie heeft veel effect op de inrichting en sfeer. U kunt voor een neutrale tint gaan zoals wit of crème. Dat is veilig en zorgt dat er meer aandacht naar de rest van de inrichting gaat. Kiest u voor het veilige zwart? Zorg dan dat u het combineert met warme, natuurlijke materialen om de hardheid van het zwart te verzachten.

Opvallende of donkere kleuren als statement

Wit, crème maar ook taupe doen het sowieso goed met natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, wol en hout. Het maakt het huis lichter en natuurlijker zonder dat het teveel aandacht naar de ramen trekt. Is het huis daarentegen al vrij rustig? Dan kunt u wel wat gewaagder zijn door te kiezen voor een dessin in de gordijnstof of een opvallende of donkerder kleur. Zoals donkerblauw, diepgroen of bordeauxrood. Daarmee maakt u een echt statement voor het raam.

Combinaties in raamdecoratie

Zowel de kleuren als materiaalsoorten bieden veel mogelijkheden tot combineren. Een donker overgordijn met een transparant gordijn of een gordijn met een dessin waarin de kleur van het overgordijn terugkomt. Of combineer houten jaloezieën met in-betweens voor een aangenaam contrast. Ook leuk zijn de vele opties die de Scala® aluminium jaloezieën bieden. Die zijn er namelijk in veel kleuren en kunnen dus heel goed samen opgehangen worden met andere, stoffen raamdecoratie in een kleur die matcht.

Wat het beste past bij uw interieur? Vraag het onze woonspecialisten!

Vind u het nog steeds lastig om een mooie combinatie in raamdecoratie samen te stellen? Of twijfelt u welke kleur of materiaalsoort het beste bij uw interieur past? De woonspecialisten bij u in de buurt geven u graag advies. Ook op afstand. De woonadviseurs staan voor u klaar om u te helpen met een persoonlijk stylingsadvies.

Gepubliceerd op: 22 december 2020

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: