vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Panelen of lamellen, wat is het verschil?

Panelen en lamellen zijn allebei verticale raambekleding maar toch is het niet hetzelfde. We leggen u hier uit wat het verschil is, waar u op moet letten en wanneer u voor paneelgordijnen of voor lamellen kiest.

Paneelgordijnen: breed, breder, breedst

Allereerst paneelgordijnen. Die zijn altijd van stof en heel geschikt voor grote raampartijen omdat ze 50 tot 130 cm per paneel breed gemaakt kunnen worden én tot wel 3 meter hoog. Ook zijn de paneelsystemen te koppelen zodat ze eindeloos breed kunnen worden. Ideaal dus voor grote ramen of voor ruimtes waar u een robuuste raambekleding voor zoekt. Bovendien zijn paneelgordijnen samen te stellen uit diverse soorten of kleuren stof en met hout af te werken. Zo is het dus helemaal af te stemmen op de stijl van uw interieur.

Apart opzij te schuiven door een meersporensysteem

Qua gebruik zijn paneelgordijnen ook heel anders; u kunt namelijk elk paneel apart verschuiven. Zo kunt u ze dus stuk voor stuk op de gewenste plek hangen. Of u schuift ze als een pakket opzij waarbij ze voor elkaar hangen en het grootste deel van het raam vrij blijft. Dit kan doordat de paneelgordijnen op een systeem van meerdere sporen lopen; een breed railsysteem zeg maar. Dit kan tot een spoorsysteem van wel 5 sporen. Het aantal wordt bepaald door de lengte van de rails, de breedte van het paneel en het aantal panelen dat eraan komt te hangen. Hoe breder, hoe meer sporen. En daarbij heeft u ook nog de keus in de manier van opvouwen; waar hangt u welk paneel als u ze wilt openschuiven? Dat klinkt wat technisch, en dat is het ook, maar het voordeel is dat u de paneelgordijnen dus precies zo kunt laten lopen als u wilt!

Lamellen in stof, pvc en aluminium

Lamellen zijn dus ook verticale raamdecoratie maar zijn er behalve in stof ook in pvc en aluminium. Hierdoor zijn lamellen bijvoorbeeld ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. De stoffen lamellen zijn leverbaar in 3 breedtematen, variërend van 89 tot 250 mm. De pvc en aluminium lamellen zijn er in 5 breedtematen waarvan de smalste 52 mm is en de breedste 250 mm. Alle materialen kunnen een oppervlakte van in totaal 6 meter bedekken.

Ook geschikt bij schuine ramen

Het gebruik van lamellen lijkt op panelen, maar toch is dat ook anders. Zo kunt u ze alleen opzij schuiven. Laat u ze in 2 pakketten opleveren dan kunt u ze naar links en rechts schuiven maar ze schuiven altijd als een heel pakket opzij. De lamellen kunnen wel weer verticaal gekanteld worden, bijvoorbeeld om het daglicht een beetje te filteren. Net als paneelgordijnen lopen ook lamellen via een railsysteem maar deze heeft 1 spoor. En heeft u ramen met een schuine zijde, de zogeten slope ramen? Dan kunnen verticale lamellen daarvoor op maat gemaakt worden.

Bediening van lamellen en panelen

Zowel panelen als lamellen zijn met een stang, koord of elektrisch te bedienen. De lamellen hebben bij een aantal maten als extra handigheidje dat ze een ‘glazenwasfunctie’ hebben. Daarmee koppelt u het hele lamelpakket in een keer los van de rails zodat het raam vrij is. Makkelijk dus als u de ramen wilt lappen!

Meer weten of de panelen of lamellen goed laten inmeten en monteren?

Wat ook voor paneelgordijnen en lamellen geldt, is dat ze goed ingemeten en precies gemonteerd moeten worden. Onze woonadviseurs bij onze verkooppunten regelen dit allebei voor u. Dus of u nu meer wilt weten over de verschillen tussen deze soorten raamdecoratie of dat u wilt dat het vakkundig gemaakt en gemonteerd wordt, wij staan voor u klaar.

Gepubliceerd op: 11 februari 2019

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: