vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Raamdecoratie: handige tips en leuke weetjes – 2

Eerder vertelden we u al van alles over raamdecoratie en de vele mogelijkheden ervan. Maar er is nog meer! Vandaar nu deel 2 met handige tips en leuke weetjes over raamdecoratie. Zodat u straks nog meer kunt in uw interieur met mooie, bijpassende raambekleding!

Gordijnen voeren

Voor de slaapkamer wilt u waarschijnlijk wel verduisterende gordijnen. Maar wist u dat dit niet automatisch betekent dat u ook voor een verduisterende stof moet kiezen!?! Eigenlijk kunt u vrijwel elke gordijnstof uitkiezen en die vervolgens laten voeren. Er zijn vier verschillende voeringstoffen dus er is er altijd wel een die geschikt is. Wel is het belangrijk dat de voeringstof dezelfde krimptolerantie heeft als de gordijnstof zodat u die als het nodig is, gerust kunt laten reinigen.

Sfeerbepalende raamdecoratie met maatwerk in afwerking

Gordijnen, paneelgordijnen, vouwgordijnen… Stuk voor stuk zijn ze al mooi en kunt u ze laten uitvoeren in de stof van uw keuze. Maar u kunt ze vaak ook nog met allerlei details laten afwerken. Zo creëert u dus de raamdecoratie die perfect past bij uw inrichting. Zoals met paneelgordijnen; die kunt u per paneel en zelfs per vak in het paneel van een andere stof laten maken. Wilt u variëren met kleuren of stofdiktes? Dat kan dus! Maar ook afwerking met latjes op panelen, biezen langs gordijnen of baleinen in of uit het zicht bij vouwgordijnen zijn opties. En wist u dat u zelfs jaloezieën naar wens kunt laten afwerken? Zo kunt u kiezen voor een ladderband in plaats van een ladderkoord in een matchende kleur. Maar ook is er keuze uit een bovenbak in verschillende materialen of in retroafwerking en natuurlijk heel veel kleuren. Of u nu aluminium of houten jaloezieën kiest.

De termen van raamdecoratie

Vraagt u zich ook wel eens af wat er nu precies bedoeld wordt met al die termen? Wij hebben hier de meest voorkomende voor je verklaard:
• Op de dag of in de dag: dit gaat om de manier van bevestigen. ‘Op de dag’ betekent dat de raamdecoratie op de kozijnen of muren wordt geplaatst. Bij ‘in de dag’ zit de raamdecoratie in de kozijnen.
• Day & Night: kiest u voor raamdecoratie in een Day & Night-model, dan heeft u één soort raamdecoratie voor het raam met daarin twee stofsoorten, een transparante (voor de dag) en een verduisterende (voor de nacht). Dit is mogelijk bij plisségordijnen.
• Top-down, bottom-up: is dit mogelijk, dan kunt u de raamdecoratie zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven openen en sluiten. En ook in het midden van het raam vastzetten.
• Kamerhoge gordijnstof: kamerhoge gordijnstof is niet per se hetzelfde als een kamerhoog gordijn. Wilt u gordijnen die van plafond tot grond gaan, dan zijn dat kamerhoge gordijnen. Laat u ze zonder naden maken, dan gebeurt dat van kamerhoge stoffen. Die stoffen zijn overigens niet meters hoog, dat kan namelijk niet. Kamerhoge stoffen komen van gordijnstoffen van bijna 3 meter breed.
• Lamellen: hierbij denkt u ongetwijfeld aan de verticale smalle stroken van stof, aluminium of pvc die voor het raam hangen. Maar het kunnen ook de smalle horizontale stroken bij jaloezieën zijn… Om het makkelijk te maken.

De plooien van gordijnen

Plooien in het gordijn zijn enorm bepalend voor de uitstraling. Maar niet elke gordijnplooi is mogelijk bij elk gordijn. Is de stof bijvoorbeeld gevoerd? Dan is een driedubbele en zelfs een dubbele plooi niet mogelijk omdat de stof daar te dik voor is. Is de stof wat dunner, dan kan zo’n extra dubbele plooi weer wel. Het mooie daarvan is ook dat het gordijn dan weer dikker lijkt en royaler valt. Wilt u een wat dunnere gordijnstof maar wel een luxere look? Dan lost u dat op met de juiste gordijnplooi!

Raamdecoratie voor de zakenwereld

Wist u ook dat aan raamdecoratie voor bedrijven vaak extra eisen worden gesteld? Door verzekeraars bijvoorbeeld, dat ze brandvertragend moeten zijn. Weet dan dat u een gordijnstof moet hebben die voldoet aan de Duitse norm B1 en/of de Franse norm M1. Maar ook lichttransmissie is belangrijk bij raamdecoratie voor op de zaak. Wie achter een beeldscherm werkt, wil immers niet gehinderd worden door lichtinval. Hier zijn dan weer Europese richtlijnen voor opgesteld die aangeven wat de mate van lichttransmissie mag zijn. Dit varieert afhankelijk van waar de werkplek is; zo is de lichttransmissie voor de zuidzijde maximaal 5% maar aan de noordzijde 8%.

Inspiratie en advies in raamdecoratie

Bent u op zoek naar mooie raamdecoratie voor uw thuis of op de zaak? Dan vindt u in de winkels van onze dealers heel veel aanbod. En natuurlijk zijn de woonspecialisten goed op de hoogte van al die termen, de opties om ze naar uw smaak af te werken en de eisen die gesteld kunnen worden aan raambekleding in een zakelijke omgeving. Wilt u volop inspiratie en deskundig advies? Kom dan een van onze verkooppunten.

Gepubliceerd op: 21 januari 2020

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: