vind je winkel HIER TE KOOP
vraag advies VRAAG ADVIES

Voorkom dat uw gordijnen verkleuren

Zo voorkomt u dat!

Als eindelijk de zon weer flink schijnt, wilt u natuurlijk niet dat uw gordijnen verkleuren. Toch kan dat als de zon met veel kracht steeds weer op je raamdecoratie schijnt. Tenzij u maatregelen neemt. Dan geniet u zowel van het fijne zonlicht, als van de mooie raamdecoratie. Wij geven daarom een paar tips hoe u kunt voorkomen dat uw gordijnen verkleuren.

Natuurlijke materialen? Of een synthetische gordijnstof?

Zorg allereerst dat u weet wat de kans is dat de gordijnen kunnen verkleuren. De soort stof is daarin heel bepalend. Hoe meer natuurlijke materialen in de gordijnstof zitten, hoe meer en hoe sneller het zal verkleuren. Een linnen gordijn verkleurt dus eerder en zal meer verkleuren dan een gordijn van een synthetische stof. Heeft u een mooie gordijnstof op het oog? Kijk dan goed naar de stofsoort. Is dat van een natuurlijke vezel gemaakt? Of is het een menging met grotendeels natuurlijke vezels? Reken er dan maar op dat het sneller verkleurt en dat u beter maatregelen kunt nemen.

Kleur of print?

Ook de kleur en een eventuele print is bepalend bij de mate van verkleuring. Of eigenlijk, bij hoe erg de verkleuring opvalt. Een verkleuring op een heel licht gordijn ziet u natuurlijk veel minder snel dan als een dieprood gordijn door de zon deels bleker wordt.

Gordijnvoering tegen verkleuring

Met een gevoerd gordijn verkleurt de gordijnstof zelf vrijwel niet. Laat daarom uw gordijnen voeren als ze van (grotendeels) natuurlijke stoffen zijn gemaakt, een felle tint hebben of een print. De gordijnen blijven dan veel langer mooi en ze vallen ook nog eens voller waardoor de gordijnen een rijkere uitstraling krijgen.

Vier soorten voeringstof voor gordijnen

Voor de gordijnvoering kunt u kiezen uit een viertal verschillende voeringstoffen. Elk voorkomt de verkleuring van de gordijnstof maar heeft ook andere eigenschappen. Zoals isolerend, verduisterend, brandvertragend en/of geluiddempend. Welke voering u kiest, hangt wel af van de gordijnstof. Ze moeten bijvoorbeeld dezelfde krimptolerantie hebben en goed passen bij de gordijnplooi.

Of combineer raamdecoratie tegen verkleuring

Dubbele raamdecoratie is natuurlijk ook heel effectief tegen het verkleuren van gordijnstoffen. Kies bijvoorbeeld een houten of aluminium jaloezie bij de gordijnen. Of hang een vouwgordijn op gemaakt van screendoek en kies een bijpassend gordijn zonder dat dit nog gevoerd hoeft te worden. Door de dubbele laag verkleurt de gordijnstof zelf niet, is het geheel beter isolerend en geluiddempend en geeft het een rijke uitstraling aan het interieur. Ook een rolgordijn combineert mooi met gordijnen. En zorg ervoor dat u die in een lichte tint kiest of van een synthetisch materiaal, dan blijft ook het rolgordijn langer mooi terwijl die gelijktijdig de gordijnen zal beschermen tegen het zonlicht.

Bekijk de vele voorbeelden en mogelijkheden tegen verkleuringen, bij de Toppoint dealer

Natuurlijk wilt u voorbeelden en combinaties in raamdecoratie liever eens zelf zien. En dat kan, bij alle winkels van Toppoint zijn er volop stalen en voorbeelden van gordijnen. Ook staan daar altijd interieurstylisten voor u klaar om u te adviseren welke gordijnen het mooiste staan bij uw interieur en hoe u die kunt beschermen tegen het verkleuren door zonlicht. Maak dus snel een afspraak en we zien u binnenkort!

Gepubliceerd op: 25 mei 2021

Interessant? Deel dit artikel

Misschien ben je ook genteresseerd in deze blogs: