find forhandler FIND FORHANDLER
kontakt LAV EN AFTALE

In welke kleur voel jij je thuis?

Kleurencombinaties die bij jou en jouw interieur passen

Je nieuwe huis inrichten, of je huiskamer een make-over geven. Niets is dan zo leuk om nieuwe kleuren te kiezen en ze te combineren. Maar dat kan ook best moeilijk zijn. Want welke kleurencombinatie kies je? Het gaat erom dat je kleuren kiest waar jij je thuis bij voelt. Want als het bij jou en bij je interieur past, dan wordt jouw huis ineens je thuis.

Effect van kleur, heel persoonlijk

Wat jij voelt bij de verschillende kleuren is heel persoonlijk. Waar de een vrolijk wordt van geel, vindt de ander het schreeuwerig. En dan is de ruimte en de combinatie die je kiest ook nog eens van invloed op het effect dat kleur heeft. Toch zijn er wel een paar algemene richtlijnen die je kunt volgen als je de nieuwe kleuren voor jouw interieur uitzoekt.

Warme en koele kleuren

Houd allereerst rekening met het effect dat kleuren hebben. Warme kleuren bijvoorbeeld, geven energie. Dat zijn kleuren zoals geel, rood, oranje en aardetinten. Toch is daarin ook nog veel variatie: dieprood voelt sfeervol en zelfs wat mysterieus aan terwijl felrood eerder wat agressief kan overkomen. Wel iets om even bij stil te staan dus! Wil je meer rust in huis? Kies dan voor de koele kleuren blauw, groen en paars.

Invloed van ruimte op de kleurkeuze

De ruimte is ook heel bepalend voor de kleurkeuze. In een slaapkamer zijn rustige kleuren heel welkom maar wil je een meer intieme sfeer, dan kan dieprood of donkerpaars in combinatie met donker hout heel sfeervol zijn. In een werkkamer wordt vaker oranje of groen gekozen. Oranje stimuleert en is een bron van creativiteit. Groen zorgt weer voor rust en evenwicht en nodigt uit tot beweging. Met groen om je heen voelt een kamer al snel vitaal. Daardoor is groen ook heel geschikt voor een woonkamer en voor de keuken.

Veel of weinig licht in de kamer?

In een woonkamer is eigenlijk elke kleur mogelijk. Het gaat er allereerst om dat jij het zelf mooi vindt. Maar kijk ook eens naar de natuurlijke lichtinval. Komt er veel daglicht binnen? Dan wordt de kamer nog lichter en vrolijker met gele en goudkleurige tinten. Heb je liever een donkere kleur in de huiskamer, dan helpt het als er veel daglicht binnenkomt. Donkere kleuren maken een kamer al snel wat kleiner maar met voldoende daglicht blijft de ruimte dan toch uitnodigend. Is het eerder wat donker in huis? Zorg dan voor voldoende lichte of witte vlakken in de kamer. Een wit plafond bijvoorbeeld maakt de kamer hoger en groter. En wil je toch een donkerder wand in een kamer met weinig natuurlijke lichtinval? Kies dan voor één wand in de donkere kleur en laat de rest wat lichter zijn.

Harmonieuze kleurencombinaties

Kleurencombinaties in huis brengen contrast en sfeer in een ruimte. Je kunt daarbij voor kleuren kiezen die goed harmoniëren. Zoals geel, goud, crème en oranje. Zo’n interieur is in balans en ademt rust, zelfs als de kleuren wat feller zijn. Met meubels en planten kun je dan een mooi contrast aanbrengen zodat het niet te saai wordt. Zoals donkere houten meubels in een geel-goud-crème interieur bijvoorbeeld.

Ton-sur-ton of contrasterende kleuren

Andere mogelijkheden in kleurencombinaties zijn natuurlijk de ton-sur-ton varianten. Je kiest dan kleuren die in het kleurenpalet heel dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld verschillende tinten blauw. Combineer je daarbinnen met de lichte en donkere tinten blauw, dan krijg je alsnog een prettig contrast terwijl de basis wel heel rustig is. Het tegenovergesteld van zo’n interieur is die waarin je contrasterende kleurencombinaties maakt. Zoals geel-paars, groen-rood, geel-blauw of natuurlijk zwart-wit. Zo’n kleurencombinatie brengt energie in de kamer maar let daarbij wel op dat de basis rustig is. Door bijvoorbeeld voor een rustige vloer te kiezen, een effen muur of voor raamdecoratie zonder print.

Kleuradvies bij jou thuis of in de winkel van Toppoint

De opties met kleuren zijn eindeloos maar niet alles staat in jouw huis of voelt goed naar jouw smaak. Dat maakt het kiezen van een kleur voor jouw interieur vaak ook zo lastig. Daarom helpen wij je er graag bij. In de winkel met een interieurstyliste. Of bij jou thuis. De Toppoint-dealer ziet dan meteen de mogelijkheden van jouw huis en bespreekt met jou je voorkeuren. Je krijgt dan volop inspiratie en veel mooie interieurtips. Wil je dat ook? Maak dan snel een afspraak bij een winkel van Toppoint, of bel en vraag om een persoonlijk kleuradvies bij je thuis.

Published on: 8 juni 2021

Interessant? Del denne artikel

Du er muligvis også interesseret i disse blogs: